mikrobiologi. (y)

sånt här kul sitter jag och läser om, dock är detta bara 1/4 typ (y)
puss på det!

Virus.
kan inte växa i livsmedel, är bara en transpotör eller en som bara glider med maten
ut till gästen eller personen som ska äta. - kan orsaka kräkningar och avföring.


- mögel: mikroorganismer
mögelsvampen blir skadlig och det bildas ett girft (mykotoxiner) mögel trivs bäst i fuktigt/varmt.
- parasiter:
förekommer i kött och fisk, vilar tills dom kommer till oss människor sen tar dom
sig till tarmarna och inflamerar tarmväggen.
fläskkött = heter trikiner - och kan finnas i ex. vildsvin.
binnikemask = finns i sötvattenfiskar.
rundmask= finns i fisk från västerhavet.

matförgiftning/magsjuka:
man mår illa, får diarré, ont i magen, kräks och får feber.
orsak: bakterier, giftiga svampar, alger, eller förhög dos av något
främmande ämne = livsmedelsburen smitta.


1. förgiftning: maten är förorenad av bakterier som förökar sig i kroppen och bildar
ett girft, t.ex staflylokocker.
främmande ämnen t.ex: bekämpningsmedel.
2. infektioner:  mikroorganismer som finns i maten och sätter sig på tarmväggen och orsakar
inflamation. ex. salmonella, vinterkräksjukan.

3olika bakterier:
* campylobacter: vanligaste magsjukan i sveriga ca. 7000 smittas varje år 1/3 i sverige och 2/3 utomlands. finns i kykling. dör vid 70grader. tar 2-7 dagar att bli sjuk.
diarre från några dagar till 3 veckor.

* salmonella: näst vanligaste. finns 2300 varianter, ca 4000 smittas varje år. 1/4 i sverige.
diarre feber kräkningar , självläker.

* clostridium botulinum: nervgift!
symtom efter 2-48 timmar : illamående, kräkningar, sen dimsyn, dubbelseende, svårt att svälja och tal och andningen förlamas - kvävs till döds.
dödlig dos 2-3 mikrogram.
förekommer i jorden. 12kg rent gift tar död av hela världen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0